کویل آب گرم
کویلهای گرمایشی نوعی مبدل حرارتی هستند که برای گرم کردن هوا کاربرد دارند، این کویلها از آب گرم برای انتقال گرما به هوا استفاده میکنند و معمولاً دارای تعداد ردیف کمتری نسبت به سایر موارد مشابه هستند و عموماً از 2 تا 4 ردیف ساخته میشوند. این موضوع باعث میشود که این کویلها فضای کمتری اشغال کنند و هزینه کمتری نیز داشته باشند. کویلهای گرمایشی در انواع سیستمهای گرمایشی مانند هواساز، ایرواشر، یونیت هیتر، کویل فن کوئل، و داکت اسپلیت استفاده میشوند.
مبدل اواپراتور dx
کویلهای انبساط مستقیم نوعی مبدل حرارتی هستند که برای سرمایش هوا مورد بهرهبرداری قرار میگیرند. این کویلها از گاز مبرد برای انتقال گرما از هوا به مبرد استفاده میکنند. کویلهای انبساط مستقیم در انواع سیستمهای سرمایشی مانند سردخانه، هواساز و یونیت کندانسینگ استفاده میشوند. این مدل از کویلها کاربرد گرمایی ندارند و فقط برای کاهش دمای هوای محیط و ساختمان هستند.
کویل الکتریکال حرارتی
کویلهای الکتریکی نوعی مبدل حرارتی هستند که از انرژی الکتریکی برای گرم کردن هوا استفاده میکنند. این کویلها برای انواع کانال هوارسان و هواساز طراحی شدهاند. کویلهای الکتریکی دارای سطح گرمایشی بیشتری نسبت به سایر کویلها هستند و راندمان آنها نیز بالاتر است؛ همچنین، هزینه ساخت و تولید کویلهای الکتریکی نسبت به کویلهای بخار یا آبگرم کمتر است. توجه داشته باشید طراحی کویل حرارتی در این سری چالشهای خاص خودش را دارد.
کاربردهای کوئل حرارتی چیست؟
مبدلهای حرارتی دستگاههایی هستند که برای انتقال گرما بین دو سیال استفاده میشوند. این سیالات میتوانند شامل آب سرد، بخار، آب گرم، روغن و انواع گازهای مبرد باشند. این دستگاهها کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف دارند، از جمله:
• سیستمهای سرمایشی و گرمایشی
• صنایع غذایی و دارویی
• صنایع شیمیایی و پتروشیمی
• صنایع تولید انرژی
با توجه به نیازی که وجود دارد باید سازنده کویل حرارتی بهترین دستگاه را تولید و در اختیار مشتری قرار بدهد تا بهرهوری مجموعه مربوطه افزایش پیدا کند. بهصورتکلی از کاربردهای کوئل حرارتی و برودتی میتوان به موارد زیر نیز اشاره داشت:
کاربرد در سیستمهای تبرید
کندانسور و اواپراتور دو جزء اصلی سیستمهای تبرید هستند که عملکرد این سیستمها را تضمین میکنند. این دو جزء نوعی مبدل حرارتی به حساب میآیند که برای انتقال گرما بین دو سیال استفاده میشوند. در کندانسور، بخار داغ مبرد با از دست دادن گرمای خود به مایع تبدیل میشود، این گرما به هوای بیرون انتقال مییابد. در اواپراتور، مبرد مایع با جذب گرما از محیط به بخار تبدیل خواهد شد، این گرما از محیط سرد گرفته میشود؛ بنابراین، اساس عملکرد سیستمهای تبرید بر انتقال گرما بین دو سیال از طریق مبدلهای حرارتی است.
کاربرد در سیستم های تهویه مطبوع
کویلهای سرمایش و گرمایش، نوعی مبدل حرارتی هستند که در سیستمهای تهویه مطبوع برای انتقال گرما بین سیال و هوا استفاده میشوند. کویلهای سرمایش از آب سرد برای کاهش دمای هوا و کویلهای گرمایش نیز از آب گرم برای افزایش دمای هوا استفاده میکنند. هوای ورودی به ساختمان با عبور از روی کویلها، سرد یا گرم میشود؛ سپس وارد ساختمان شده و شرایط آسایش حرارتی را برآورده میکند. دیگ بخار و چیلرها دو تجهیز تهویه مطبوع هستند که در ساخت خود از مبدل حرارتی بهره میبرند.
کاربرد مبدل حرارتی در نیروگاهها
در نیروگاهها، مبدلهای حرارتی نقش مهمی در خنککاری تجهیزات و سیستمهای مختلف دارند. این تجهیزات در معرض دمای بالایی قرار داشته و بدون خنککاری مناسب، به سرعت آسیب میبینند و از مدار نیروگاه خارج میشوند. برای خنککاری این تجهیزات، از آب یا روغن استفاده میشود؛ اما آب و روغن پس از مدتی خنککاری، گرم میشوند و دیگر نمیتوانند این کار را ادامه دهند؛ بنابراین، لازم است که در هر چرخه، آب و روغن یک بار خنک شوند. مبدلهای حرارتی، دو سیال با دمای متفاوت را به یکدیگر منتقل میکنند. در نیروگاههای حرارتی، آب یا روغن گرم از تجهیزات، به مبدلهای حرارتی منتقل میشود و با آب یا روغن سردتر مبادله گرما میکند؛ در نتیجه، آب یا روغن حرارت دیده، خنک میشود و میتواند دوباره برای خنککاری تجهیزات مورد استفاده قرار گیرد.
مبدلهای حرارتی در نیروگاههای حرارتی کاربردهای مختلفی دارند، از جمله: خنککاری توربینهای بخار، خنککاری کمپرسورها، خنککاری دیگهای بخار و خنککاری روغنهای روانکاری.
کاربرد مبدل حرارتی در صنعت داروسازی
در صنعت داروسازی، مبدلهای حرارتی نقش مهمی در کنترل دما دارند. این امر به دلیل حساسیت فرآیندهای شیمیایی تولید دارو نسبت به دما است. در بسیاری از مواقع، لازم خواهد بود که دمای یک محلول یا مخلوط در محدوده خاصی برای مدت زمان مشخصی حفظ شود. چنین جریانی برای طی شدن صحیح واکنشهای شیمیایی ضروری است. مبدلهای حرارتی، دو سیال با دمای متفاوت را به یکدیگر منتقل میکنند. در صنعت داروسازی، معمولاً آب برای کنترل دما استفاده میشود؛ در نتیجه مبدلهای حرارتی، آب را گرم یا سرد میکنند تا دمای محلول یا مخلوط در محدوده مورد نظر قرار گیرد.
به برخی از کاربردهای کویل حرارتی و برودتی اشاره داشتیم؛ اما کماکان تمامی این موارد را پوشش ندادیم؛ زیرا کاربردها بسیار گسترده هستند.
عوامل موثر بر قیمت کوئل حرارتی چیست؟
عوامل اصلی تعیینکننده قیمت کویل:
• نوع جنس: کویلها از مواد مختلفی ساخته میشوند که هر کدام قیمت متفاوتی دارند.
• مدل و برند: برندهای مختلف کویل، قیمتهای متفاوتی دارند. به طور کلی، برندهای معتبرتر، قیمت بیشتری دارند.
• قدرت موتور: قدرت موتور، میزان توانی است که دستگاه برای انجام وظیفه خود در اختیار دارد. هرچه قدرت موتور بیشتر باشد، قیمت نیز بالاتر خواهد بود.
• ساخت کویل مبدل حرارتی: هر چقدر توجه به جزییات ساخت بیشتر باشد، طبعا کارایی افزایش خواهد یافت. این مورد نیز جزو عوامل موثر قیمت این دستگاه است.
هر کدام از موارد بالا در حد خود در قیمت کویل حرارتی تاثیر دارند.
چگونه کوئل حرارتی را نصب کنیم؟
نصب منبع کویل دار، یک فرآیند پیچیده و حساس است که باید توسط متخصصان مجرب انجام شود. در این بخش، به بررسی مراحل اصلی نصب منبع کویل دار میپردازیم.
مرحله اول: انتخاب نوع منبع کویل دار
مخازن کویل دار در دو نوع افقی و عمودی تولید میشوند. انتخاب نوع منبع کویل دار باید بر اساس فضای موتورخانه انجام شود. مخازن افقی فضای کمتری نسبت به مدلهای عمودی اشغال میکنند.
مرحله دوم: انتخاب مکان مناسب
پس از انتخاب نوع منبع کویل دار، باید مکان مناسبی برای نصب آن انتخاب کنید. مکان نصب منبع کویل دار باید دارای شرایط زیر باشد:
• سطح صاف و تراز: سطح محل نصب منبع کویل دار باید کاملاً صاف و تراز باشد تا از لرزش و آسیب دیدن منبع جلوگیری شود.
• دسترسی مناسب: محل نصب باید دارای دسترسی راحت باشد.
• فاصله مناسب از سایر تجهیزات: منبع کویل دار باید در فاصله مناسبی از سایر تجهیزات موتورخانه قرار گیرد تا از ایجاد گرمای بیش از حد و آسیب دیدن آنها جلوگیری شود.
توجه داشته باشید رعایت تمامی این موارد در نصب کویل حرارتی بخار یا هر نوع دیگری بر کارکرد دستگاه تاثیر خواهد داشت.